TIL DE VOKSNE

Noen tusen besøk i norske klasserom har lært meg at ingenting trigger leselysten hos barn mer enn spenningsbøker. Hver time starter jeg nemlig med to spørsmål: Hvem leser bøker på fritiden? Og hva liker dere å lese?

Hele 80% svarer en bok eller sjanger som kommer innunder kategorien spenning. Noen vil ha rene grøssere, andre ønsker historier med en sterk og tydelig spenningsmotor. De resterende 20 prosentene har andre bokfavoritter: humor, faktabøker, fantasy, fotball og hester.

Svingens mørke verden er et forsøk på å lage noe skikkelig skummelt for barn. Min er erfaring er at de fleste unger ikke synes et uskyldig mysterie på gården til bestemor er nok. Akkurat som voksne, vil de kjenne på den store sitringen ved å befinne seg i et grøsserunivers. Det er en trygg måte å prøve ut grensene sine på.

Bøkene i Svingens mørke verden har alle barn som hovedpersoner. Jenter og gutter. Alle bøkene er illustrert. Noen historier er realistiske, andre inneholder overnaturlige fenomener. Men felles for alle bøkene er et enkelt språk, en tydelig historiestruktur og, viktigst av alt, de inneholder ting barn synes er skumle. Som regel går det bra til slutt, men ikke alltid. Jeg har nemlig ofte opplevd at barn har etterlyst bøker som ikke ender godt. Hvorfor? Fordi det er sånn livet er. Og muligheten for at det kan gå skikkelig galt skaper spenning!

Målet mitt er å få flere unge til å lese skjønnlitterære bøker. Får man denne vanen som barn, er det store sjanser for at man plukker opp igjen bøkene som voksen, selv om man skulle ha noen bokfrie år som ungdom. Ikke bare blir man flink til å lese og skrive, men man får også utforsket egen fantasi og evnen til å leve seg inn i andres liv. Disse bøkene inngår derfor i mitt store prosjekt: Få ungene til å lese skjønnlitteratur!

Jeg har ikke tall på alle gangene jeg har fått høre at bøkene i Svingens mørke verden, har fått noen av ikke-leserne til å komme seg gjennom en hel bok for aller første gang. Dette er noe jeg særdeles stolt av, for det er virkelig et under når de som har slitt med lesingen kommer gjennom en bok – og synes den var gøy og spennede! Jeg vet at bøkene i Svingens mørke verden brukes på hele barneskolen og også ofte på ungdomsskolen, rett og slett fordi de er enkle språkmessig og ikke ser utpregete barnslige ut.

Barn er like forskjellige som voksne. Noen tåler mye. Noen tåler lite. Barn er ofte veldig tydelige på hva de liker – og ikke liker. Lytt til dem. Forhør deg litt med barnet før du går i bokhandelen. Ikke alle barn liker skumle historier, men det er faktisk veldig mange som virkelig elsker dem. Dessuten: Det er faktisk ikke sikkert at ditt barn vil ha det samme som du selv likte som barn. Akkurat som voksne kjøper de siste dataspillene til barn og unge, kan det være en veldig god idé å prøve noe nytt og moderne innen litteraturen også. Barnelitteraturen har beveget seg mye siden femti-, seksti- og syttitallet.

Svingens mørke verden er ikke en serie med noen form for aldersgrense. Det er bare to ting som er felles for alle bøkene: At de er skrevet av samme forfatter. Og at de er ment å være skumle!

Skal jeg være helt ærlig, så unner jeg alle barn et lite grøss iblant. Det gjør hverdagen akkurat litt mer spennende.

Hilsen Arne

Les mer om bøkene mine innen diverse sjangre på Arne Svingens hjemmeside.

4 kommentar til “TIL DE VOKSNE”

 1. Martin Schjelderup Fuglstad Says:

  svingens mørke verden er best.
  Hver eneste gang jeg leser en av dine serier får jeg lyst til å lese resten av livet. 🙂

 2. Cooooooooool

 3. Mona Holter Says:

  Hei Arne!
  Takk for spennende bøker som har åpnet en bokverden for mitt tantebarn! Nå som han har slukt ALLE bøkene i serien, vil jeg gjerne opprettholde den gode leselysten hans, og har derfor prøvd å introdusere ham for andre spenningsbøker. Men det eneste han vil ha er Svingens Mørke Verden… Har prøvd med Marg&Bein, blant annet…men uten hell. Gutten er ni år, så det kan ikke være for tunge bøker, heller.
  Så da er spørsmålet: Har du noe annet å anbefale mens vi venter på neste bok i serien din?
  På forhånd takk!
  Med vennlig hilsen TanteMona

 4. Jeg har aldri opplevd en serie som får ungene til å kaste seg over bøkene med slik iver. Du har truffet med disse bøkene på helt unik måte. Måtte det komme mange, mange bøker i Svingens mørke verden!
  Lærer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: